Dietetyka

Dietetyka

Dietetyka

Mówi się że chorobami współczesnych realiów są otyłość, i to jest jak najbardziej prawdziwe stwierdzenie, gdyż nawet dzieciaki w ilości co piąty maluch mają nadwagę. Kolejny typem choroby XXI stulecia jest siedzący tryb życia i wynikające z tego rozmaite zastoje, zakrzepy, hemoroidy, żylaki, pajączki, pękające naczynka, problemy kostno-stawowe, bóle mięśniowe, osteoporoza, przedwczesne bóle reumatyczne, skrzywienia kręgosłupa i problemy natury ortopedycznej.

Niemniej jednak temu wszystkiemu o czym tu piszemy da się skutecznie zaradzić. W tym celu modne stały się indywidualne treningi z doświadczonymi, wykwalifikowanymi trenerami fitnessu, ale też i wizyty na siłowniach, w ośrodkach SPA i na salach treningowych w szkołach jogi czy siłowniach. Kolejna kwestia to także zdrowa dieta, na jaką jest dzisiaj niesamowity trend. W sklepach jest pełno półek z działami EKO, czyli produktami w pełni ekologicznymi bazującymi na surowiźnie, co rozumie się zwłaszcza jako jedzenie rzeczy nieprzetworzonych.

Dietetyka

Mowa tu chociażby o zieleninie, o surowych owocach i warzywach, ziarnach zbóż, rozmaitych nasionach itd. Brak węglowodanów, białych produktów, pustego i kalorycznego oraz psującego zęby cukru itd. Wszystko to jest niezalecane, więc moda na tak zdrowe odżywianie się opanowała cały świat. Tylu ilu jest zwolenników błądzenia w świecie jadłospisu i zapychania się tanimi fast foodami, tylu jest też miłośników jedzenia zdrowo i ich liczba sukcesywnie rośnie. Ludzie pracują nad sobą, bo i więcej się o konsekwencjach złego życia mówi się w mediach, pojawia się sporo artykułów straszących, a może raczej ostrzegających. Do tego silnie rozwinęła się dziedzina dietetyki.

Jest to specjalistyczna nauka medyczna, która poświęcona jest promocji dobrego, zbilansowanego i urozmaiconego odżywiania się. Jest to żywienie się zdrowo, zarówno przez człowieka chorego, jak i w pełni zdrowego, ale nadwyrężonego przez niekorzystną dotąd dietę. W tym zakresie warto podkreślić, iż dietetyka zajmuje się zasadami żywienia obu kategorii pacjentów – ludzi zdrowych oraz chorych, z osobna, inne są wobec nich systemy żywienia i obowiązujące reguły. Dodatkowo nie zapominajmy tez o psychologii żywienia, która także jest sferą chętnie podejmowaną przez dziedzinę dietetyki. Ponadto nauka ta obejmuje problematykę technologii gastronomicznych, sposobów walki z rozmaitymi problemami chorobowymi wynikającymi z niewłaściwego żywienia, oceną stanu żywienia czy też sprawdzania jakości produktów spożywczych, jakie nabywamy. Musimy wiedzieć, że dietetyk z doświadczeniem będzie w stanie właściwie prowadzić edukację żywieniową oraz posiada stosowną wiedzę w zakresie biochemicznych podstaw żywienia.

Musimy jednakże pamiętać, że dietetyka to nie jest przecież to samo co technologia żywienia, mimo iż z tą dziedziną charakteryzowana dietetyka ma wiele wspólnych cech i zagadnień, jakie porusza. Dietetyka jest medyczną nauką, która opiera się na weryfikacji czy jemy dobrze, zdrowo , określeniu precyzyjnie co w naszej diecie i sposobie czy stylu odżywiania się jest nie takie jak być powinno. Kolejna kwestia to pomoc w postaci zbilansowanej i zdrowej diety w zwalczaniu wielorakich dolegliwości natury zdrowotnej ale też psychologicznej – na przykład dietetyk jest w stanie ustalić odpowiedni schemat żywienia dla człowieka chorującego na tak poważne choroby jak anoreksja czy też bulimia.

Dietetyka wykazuje wiele wspólnego z szeregiem innych rodzajów dyscyplin naukowych, w tym zwłaszcza psychologią, farmakologią, bromatologią, biologią oraz mikrobiologią, medycyną. W zakresie klasyfikacji dziedziny wiedzy stanowiącej przedmiot mojego wywodu warto wspomnieć o charakterystycznym podziale na dietetykę kliniczną oraz dietetykę sportową. Naukę tę można zgłębiać natomiast na kierunkach prowadzonych przez uczelnie wyższe, na przykład Uniwersytet Rzeszowski. Do tego warto wspomnieć o profilach czy specjalnościach dietetyka na kierunkach lekarskich oraz na fakultecie zdrowie publiczne czy technologia żywności i żywienie człowieka.

Artykuł napisany przez: